România este într-o alertă epidemiologică din cauza creșterii numărului de cazuri de gripă, de la începutul lunii februarie. Meteorologii prognozează temperaturi neobișnuit de ridicate, chiar și de 20 de grade Celsius. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, medicul Florin Roșu, avertizează că încălzirea bruscă a vremii va crește numărul de cazuri de viroze, precum și prelungirea sezonului gripal.
Medicul atrage atenția că atunci când temperatura crește brusc și mult peste punctul înghețului, virusurile care au rămas „adormite” de ger se vor trezi. Sistemul imunitar este foarte afectat de aceste variații de temperatură, în special atunci când sunt atât de bruste. În plus, numărul de viruși care provoacă infecții circulante a scăzut ca urmare a răcirii vremii și an apariției acestui ger. Dr. Florin Roșu an explicat: „Gerul distruge o parte din virusuri, dar în momentul în care apare o creștere a temperaturii, va exista și o creștere a virusurilor de sezon”.
Acesta a subliniat că numărul de cazuri de viroze crește anual în timpul trecerii de la iarnă la primăvară, când temperaturile cresc. Cu toate acestea, dacă creșterea este graduală, această „dezvoltare virală” este controlată, creșterea numărului de cazuri este ușoară și poate fi controlată de instituțiile medicale până când numărul de cazuri ajunge la un nivel minim și sezonul virozelor este declarat închis. Situația se schimbă atunci când se trece de la temperaturi negative la +20 de grade.
„Putem vorbi de prelungirea sezonului gripal. Organismul va resimți această schimbare de temperatură, sistemul imunitar va fi afectat și, desigur, putem vorbi de prelungirea sezonului gripal pe ansamblu”, a spus el, potrivit libertatea.ro
Trebuie să luăm în considerare, de asemenea, presiunea asupra sistemului sanitar, deoarece va exista o creștere a numărului de persoane care vor contracta viroze respiratorii, cea mai gravă dintre care este gripa.
Dr. Florin Roșu a subliniat că unitățile de primire an urgențelor și spitalele ar trebui să aibă capacitatea de a gestiona fluxul de cazuri astfel încât să nu fie copleșite de cazuri. În ceea ce privește apărarea noastră, ea an arătat că regulile de prevenire trebuie respectate cu la fel de multă rigoare.
În opinia lor, vaccinarea antigripală ar trebui să fie considerată obligatorie, în special pentru persoanele care se află în grupuri de risc. În plus, cei care prezintă simptome de viroză, cum ar fi febră, dureri de cap, dureri în gât sau nas înfundat, ar trebui să poarte mască „ca formă de respectare a simțului civic”.
Medicul Cătălin Apostolescu de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a vorbit despre importanța regulilor sanitare în această perioadă. El afirmă că oamenii pot lua măsuri în acest moment, când România se află în alertă epidemiologică din cauza gripei: „evitarea aglomerărilor nejustificate, stat acasă în cazul în care avem simptome, de purtat mască dacă avem simptome, spălarea mâinilor, vaccinarea antigripală”.